
Sastojci za 4 osobe
| 4 | pastrmke |
|---|---|
| 1 glavica | luka |
| 2 kašike | limunovog soka |
| 200 ml | bijelog vina |
| 1 vezica | peršina |
| 100 g | stabljike celera |
| biber | |
| 1 kašika | vegete |
| 2 kašike | ulja |
| Za posipavanje: | |
| 1. kašika nasjeckanog peršina Svježe i očišćene pastrmke operite pod mlazom hladne vode, ocijedite i osušite papirnim ubrusom ili krpom. Pospite ih Vegetom, biberom, a unutrašnjost napunite polovicom količine celera i grančicama peršuna. Na zagrijanom ulju kratko prepržite luk narezan na ploške, dodajte preostali nasjeckani celer, kratko dinstajte i stavite u vatrostalnu posudu. Po luku i celeru položite pastrmke, prelijte sokom od limuna i bijelim vinom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. | |