Testo: 450 g brašna 300 ml tople vode 1 kašičica soli
Fil: ½ kg krompira 2 veće glavice crvenog luka 100 g mladog sira 1 čajna kašičica soli
Prosejanom brašnu dodati so i 150ml vode.To zajedno mješati i kada nestane tečnosti, postepeno dodati ostalu vodu. Testo mesiti rukom oko 10 min i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 20 min. Premesiti testo, kidati male loptice . Svaku kuglicu razviti u krug debljine 7-8cm. Skuhati krompir,pa ga izgnječiti u pire.Zatim mu dodati maladi sir i dobro izmješati.Na sredinu svakog kruga staviti po kašiku pripremljenog fila. Preklopiti testo, pritisnuti malo rukom ili viljuškom. Pripremljene piroge stavljati u proključalu vodu (staviti malo soli) i kuvati dok ne isplivaju na površinu.U tavi ispržiti crveni luk i poslužiti ga uz piroge,po želji možete poslužiti i pavlaku.