srijeda, 22. rujna 2010.

Ajvar











Potrebno je:
20 paprika roga
2 patlidžana
1dl ulja
malo soli
može i malo fafarona ako volite ljuto

Priprema:
Paprike i patlidžane prvo operete,osušite i ispečete u rerni ili na roštilju.
Izvadite ih u posudu i prekrijete je krpom i ostavite neko vreme,jer će se tako lakše ogulit.
Kada ostojite patlidžane ogulite,takođe i paprike ali one se očise i od sjemenki.
Zatim ih sameljete u mašini za meso i stavite ih u šerpu u kojoj ste prije toga zagrijali ulje.
Smjesu posolite i kuvate je uz neprestano mješanje dok se sok iz paprika i patlidžana neukuva.
Ajvar je gotov onda kada kašikom povučete po dnu šerpe i ostane trag.
Smjesa se sipa vrela u zagrijane tegle i zatvore se sa dva celofana i poklopcem.
U smjesu tokom kuvanja možete dodati i fafarone koje ste isto samljeli ako volite malo ljuće.
Kada se ajvar služi može mu se dodati i sitno isjeckani bijeli luk,biber i malo vinskog sirćeta.